Middelalderopplevelser
 
 
 
 
 


matogturglede.no

turer med innhold

Middelalderopplevelser

Program

 

 

 

Dagen starter med omvisning i Urtehagen på Domkirkeodden. Hagen er landet største økologiske urtehage med over 400 sorter, fra middelalderens klosterhager til storgårdenes nyttehager på 1800-tallet. Mange av plantene ble brakt nordover i middelalderen av munker, som flinke til å lære vanlige folk å dyrke og bruke lege- og krydderplanter. 

 

Etter omvisningen, blir det kåseri og vakker sang i Hamardomen.

 

Mange av de norske mattradisjonene er inspirert av et internasjonalt kjøkken. I middelalderen var det populært med krydderkombinasjoner, som i dag forbindes med den norske julematen. Vin ble ansett for å være både nyttig og nøt høy prestisje for de i middelklassen og adelen, som hadde råd.

 

På Bryhni Søndre i Stange, blir du servert middag basert middelalderens smaker. Gården har egenimporterte viner og verten er vinkelner. Middagen består av fire retter, smaksatt med viner som gjør smaksopplevelsen komplett.

 

Du vil få en introduksjon, spesielt til valg av vin til mat med middelalderens krydderkombinasjoner, og høre om en del fakta, som du kanskje ikke var klar over når det gjaldt middelalderens syn på mat i forhold til i dag.

 

 

 

 

MENY

  • Viltpaté, syltet betesalat med honning og  surdeigsbrød. 
  • Gårdskyllingbryst med spinat og spekeskinke, byggotto med skogssopp, urter og valnøtter. 
  • Smaksrike oster med syltede hasselnøtter, eplechutney og rugkjeks.
  • Eggost med solbærsaus.

 

 

 

 

 

 

 

 

En vandring i Urtehagen er både en vandring i et friskt matfat, og en kulturhistorisk vandring.

Eggost finnes i ulike varianter i alle nordiske land. Desserten stammer fra Romerriket og til Norden kom den i tidlig middelalder.

 

Middagen på Bryhni Søndre serveres på salen i hovedbygningen.


Pris: Kr 1 276,- per person, som inkluderer:

 

  • Omvisning i Urtehagen og sang/kåseri i Hamardomen på Domkirkeodden.
  • Fire-retters middag, vinpakke inkludert aperitiff, informasjon om vinene og rettene på menyen på Bryhni Søndre.

 

Pris uten vinpakke: Kr 826,- per person.


Passer for: Grupper fra 10 - 50 personer, med interesse for historie og matkultur.


Sesong: Medio mai – september, tirsdag-fredag.



Overnatting

Bryhni Søndre tilbyr overnatting i restaurert kårbolig fra 1760.

Her er ni soverom med 15 senger, tre bad med dusj/toalett,

kjøkken med spiseplass og stue med peis. Pris overnatting med frokost kr 860,- per person. Fra frokostbuffeten kan du også forsyne deg med grønn havregrøt, tilsatt middelalderurter.




For mer informasjon, ta kontakt med Bente på tlf. 912 41 229 eller

e-post:  post@matogturglede.no



 KONTAKT:   

                                              

 Tlf. 912 41 229

 post@matogturglede.no




Copyright @ All Rights Reserved