Sykkeltur i Mjøsregionen


matogturglede.no

turer med innhold

 

Guidet sykkeltur i Mjøsregionen


Dagsprogram

 

Dag 1 Lørdag

Dagen starter med båttur fra Hamar med DS Skibladner til Gjøvik. Etter utdeling av utleiesykler, settes noen timer av i sentrum.


For å bli kjent med byen, anbefales et besøk på Gjøvik gård, hvor byens historie formidles. I gågata ligger Gjøvik sjokoladefabrikk, som byr på hjemmelaget sjokolade. I sentrum ligger også Gjøvik Olympiske Fjellhall, bygget til de Olympiske Vinterleker 1994, som er verdens største publikumshall i fjell. 

 

Fra Gjøvik sykler vi sørover til Annexstad gård, beliggende idyllisk til nede ved Mjøsa. Overnatting skjer i gamle og velholdte bygninger, de fleste har innlagt strøm, med bad og toalett i hovedbygningen.

Ønskes en mer minneverdig form for overnatting, står grisehuset fra 1902 til disposisjon, med plass til to i hver binge. Verten forteller om gårdens historie, før middagen serveres på låven.

 

 

Dag 2 Søndag

Etter frokost sykler vi sørover til Peder Balke-senteret. Her malte den kjente landskapsmaleren Peder Balke en serie på 12 veggmalerier i 1834. I tillegg til galleri, er det kafé og butikk på området. 


Vi gjør en stopp ved middelalderkirken Balke kirke, som er kjent for sin altertavle; Mariatavlen.


Det blir en avstikker til Helen Fredholms «Cottage garden». Denne frodige og romantiske hagen er anlagt rundt et sveitserhus fra 1900, og høye klatreroser og klematis preger hagen.

 

I Totenvika venter Skibladner, og det blir ny tur over Mjøsa. Etter ankomst Tingnes, er det kort vei til Hoel gård. På denne storgården bodde i sin tid den kjente bondehøvdingen Halvor Hoel, som ledet bøndenes kamp mot embetsveldet etter 1814.

 

Dag 3 Mandag

Etter frokost går turen langs Mjøsa på vekselsvis asfalt og grusvei, og snart får vi fin utsikt over Furnesfjorden. Vi sykler gjennom Brumunddal sentrum mot Mjøsa igjen, og etter noen små kneiker, triller vi ndover mot Jessnes. Dette er en idyllisk strekning med mange fine badeplasser, hvor vi skal gjøre en rast.

 

Domkirkeodden er ett av landets største middelaldermuseer, med Domkirkeruinene som hovedattraksjon. Her gjør vi en stopp for å bli kjent med museets middelalderhistorie og høre vakker sang i Hamardomen. Vi skal også smake på Urtehagens egen urtedrikk. Ved Domkirkeodden ligger Pilegrimssenter Hamar, som byr på vafler og informasjon om Gudbrandsdalseden, som senteret ligger langs.

 

Vi fortsetter forbi Hamar sentrum, badestrender og stupetårn mot Stangebrua, hvor er det fint utsyn mot naturreservatet Åkersvika og Hamar Olympiahall Vikingskipet. Herfra går det slakt oppover før kulturlandskapet åpner seg i alle retninger, og på lite trafikkerte  bygdeveier går det videre til Bryhni Søndre.

 

Denne gjestegård med bygninger fra 1760, er tuftet på en  middelaldergård,. Verten forteller om gårdens historie før middag. Kårboligen som vi skal overnatte i, har 15 senger fordelt på ni rom og tre bad. I hovedbygningen er det ett dobbeltrom med bad.

 

Dag 4 Tirsdag

I dag skal vi oppleve ekte landliv i Stange Vestbygd. Få bygder kan oppdrive et slikt kulturlandskap, vakre gårdstun, små husmannsplasser og kulturminner som her. Langs Mjøsa ligger også storgårder, som er omtalt i Kongesagaene. I


Stange kirke, får vi høre om hvorfor dette stedet var et viktig stoppested for pilegrimer i middelalderen og om vikingtiden.  Vi skal også besøke gårdskaféer, med lokal mat og drikke på menyen.

 

På Atlungstad Brenneri produseres 25 000 liter sprit av poteter hver høst. Under omvisningen i det historiske brenneriet får vi se de imponerende gjæringstankene og oppleve atmosfæren i akevitt-lageret hvor eikefatene ligger på rad og rekke. Etterpå blir det smaksprøver på brenneriets akevitter.

 

Herfra er det kort vei til Hamar sentrum og Clarion Collection Hotel Astoria, hvor vi skal overnatte. Hotellet ligger i gangavstand til Hamar skysstasjon og strendene lans Mjøsa.


Dag 5 Onsdag

I Hamar sentrum besøker vi Kirsten Flagstads fødested, som i dag er museum med utallige private gjenstander, rekvisitter, plater og fotografier. Samlingen er navngjeten, ikke minst på grunn av de mange flotte kostymene, mange av dem fra The Metropolitan Opera House i New York.


Her er det også muligheter for litt shopping i sentrum før avreise.

 

 

 

Turinformasjon

 

Lengde sykkeltur: Cirka 127 kilometer.

 

Pris: Kr 6 700,- per person, som inkluderer:

 • To-retters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost og matpakke på Annexstad gård.
 • To-retters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost og matpakke på Hoel Gård.
 • To-retters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost og matpakke på Bryhni Søndre.
 • Kveldsbuffet, overnatting i dobbeltrom og frokost på Clarion Collection Hotel Astoria
 • Inngang, omvisning og urtedrikk på Domkirkeodden.
 • Omvisning på Atlungstad Brenneri inkl. fire smaksprøver på akevitt.
 • Inngang, omvisning på Kirsten Flagstad-museet
 • To båtturer med DS Skibladner.
 • Bagasjetransport, turguide.

 

Ikke inkludert i prisen:

Drikke til måltidene.

 

Sykkelutleie:

Vi formidler utleie av landevei/bysykler og el-sykler. Prisene gjelder for fem døgn og inkluderer hjelm og lås.

 

 • Landeveisykkel: Kr 500,-.
 • El-sykkel: Kr 800,-.

 

Turen passer for sykkelvante folk i god kondisjon. 

 

For informasjon/bestilling, kontakt Bente på tlf. 912 41 229 eller e-post: post@matogturglede.no

 

Eller bruk kontaktskjemaet.

 


 
 
 
 
 

På Annexstad gård er det mulig å overnatte i grisehuset fra 1902.

Å lytte til de syngende guidene i Hamardomen, gir deg gåsehudopplevelse.

Hoel gård er blnat annet kjent for sitt terrasserte hageanlegg.

Skibladner har gått i rute på Mjøsa siden 1856, og er en attraksjon i seg selv.

I Stange Vestbygd myldrer det av gårdskafeer og gårdsutsalg.


Akevittsmaking på Atlungstad Brenneri.

 KONTAKT:   

                                              

 Tlf. 912 41 229

 post@matogturglede.no
Copyright @ All Rights Reserved