Sykkeltur i Hamarregionen


matogturglede.no

turer med innhold

 

Guidet sykkeltur i Hamarregionen


Dagsprogram

 

Dag 1 Fredag

Dagen starter med båttur fra Hamar med Skibladner. Om bord på verdens eldste hjuldamper i rutegående trafikk, kan du nyte det vakre Mjøsalandskapet og i restauranten får vi servert smørbrød.


En time senere går vi i land på Skibladnerbrygga i Mjøsparken i Brumunddal. Her ligger Mjøstårnet; verdens høyeste trehus, med blant annet hotell og spiseri.


Etter et kort opphold her, sykler vi på Mjøstråkk tilbake til Hamar. Dette er en idyllisk strekning gjennom skog og kulturlandskap, før vi kommer ned til Mjøsa og mange fine bade- og rasteplasser. 

 

På Domkirkeodden skal vi høre historien om Hamardomen og vakker sang fra museets syngende guider. På Pilegrimssenter Hamar får vi enkel servering og informasjon om Gudbrandsdalsleden, som senteret ligger langs.

 

Vi fortsetter mot Hamars populære rekreasjonsområde med badestrender og stupetårn, og videre på lite trafikkerte bygdeveier mot Bryhni Søndre.


Gården hvor dagen ender, har restaurerte bygninger fra 1760. Restene av gården en tuftet på middelaldergård, og verten forteller om gårdens historie før middag i hovedbygningen.


Kårboligen vi skal overnatte i, har fin utsikt over kulturlandskapet fra terrassen.


Dag 2 Lørdag

I dag skal vi på rundtur i Stange Vestbygd. Få bygder kan oppdrive et slikt kulturlandskap, vakre gårdstun, små husmannsplasser og kulturminner som her.

 

På Røhne Nedre får vi omvisning i den restaurerte hovedbygningen, med sine ulike tidsepoker, som en tømmerstue fra 1600-tallet, utvendig svalgang slik den var på 1700-tallet og en sal med unike veggmalerier ferdig malt i 1851. Napoleons gravferd i Paris er hovedmotivet. 

 

I gårdens ølbryggeri får vi en innføring i malting, røsting og brygging. Røhne Bryggerhus har gjort lokal suksess, med strålende anmeldelser for sitt øl. I 2019 ble det produsert 12-13 000 liter øl her, med Skibladner som største kunde. Vertinne Karoline serverer oss jordbær med fløtemelk og kaffe.


Stange kirke er en av Norges eldste middelalderkirker, og her får vi høre om hvorfor dette stedet var et viktig stoppested for pilegrimer i middelalderen og om vikingtiden.


Vi sykler videre langs vesthellinga mot Mjøsa gjennom et flatt og fint kulturlandskap, hvor storgårdene ligger tett i tett. Rast blir det på en eller flere av gårdskafeene langs veien.


Tilbake igjen på Bryhni Søndre, skal vi være med å tilberede kveldens middag. På menyen står flere sommerlige retter, basert på urter fra hagen, ville vekster og lokale råvarer. Gården har også et godt utvalg av egenimporterte, prisbelønte viner.


Dag 3 Søndag

I Hamar sentrum besøker vi Kirsten Flagstads fødested, som i dag er museum med utallige private gjenstander, rekvisitter, plater og fotografier. Samlingen er navngjeten, ikke minst på grunn av de flotte kostymene, mange av dem fra The Metropolitan Opera House i New York.


Bagasjen blir levert på et forhånd avtalt sted i sentrum.  

 

 

Turinformasjon

 

Lengde sykkeltur: Cirka 80 kilometer.

 

Pris: Kr 4 650,- per person, som inkluderer:

  • Tur med Skibladner, ett smørbrød (reke eller karbonade).
  • Omvisning og servering på Røhne Nedre.
  • Omvisning på Domkirkeodden og i Kirsten Flagstadmuseet.
  • To-retters middag, matkurs/middag, oppskriftshefte, overnatting i dobbeltrom, frokost og matpakke på Bryhni Søndre.
  • Sykkelguide.
  • Bagasjetransport.

 

Drikke til måltidene er ikke inkludert.

 

Sykkelutleie:

Vi formidler utleie av landevei/bysykler og el-sykler (Kalkhoff):

 

  • Landevei/bysykkel: Kr 250,-.
  • El-sykkel: Kr 700,-.


Prisene inkluderer hjelm og lås.


Turen passer for sykkelvante folk i god kondisjon. 


Antall deltakere: 6 - 8 personer. 


Ta kontakt hvis du ønsker en ekstra overnatting i Hamar.

 


Kirsten Flagstad var en av verdens mest kjente operasangere.


I barndomshjemmet finner du den største samlingen som eksisterer av private gjenstander, rekvisitter, kostymer, plater og fotografier.

Foto: Fotoavd. Domkirkeodden.

 
 
 
 
 
 

Skibladner har gått i rute på Mjøsa siden 1856, og er en attraksjon i seg selv. Foto: Rune Bråten.

Å lytte til de syngende guidene i Hamardomen, gir deg gåsehudopplevelse. Foto: Fotoavd. Domkirkeodden.

Mjøsparken og Mjøstårnet i Brumunddal har fått egen Skibladner-brygge fra i sommer. Foto: Ringsaker kommune.

Jessnes er en idyllisk strekning langs Mjøsa.

På Bryhni Søndre brukes både ville vekster og urter fra egen hage i menyen. Foto: Dag Fonbæk/VG.

På Røhne Nedre får du høre historien om hvordan menneskene på gården levde sine liv på 1800-tallet, flettet sammen med historien som er malt på veggene. Foto: Torfinn Kringlebotn.

 KONTAKT:   

                                              

 Tlf. 912 41 229

 post@matogturglede.no
Copyright @ All Rights Reserved