Skulte skatter i Stange


Program

 

 

Kl. 10.30 Ingeborg Refling Hagen kulturhus Fredheim

Cirka 10 mil nord for Oslo ligger det lille tettstedet Tangen. Her bodde Ingeborg Refling Hagen (1895-1989) som var en folkekjær forfatter og kulturbærer med et stort engasjement for frihet, kultur og opplysning. Barndomshjemmet til Ingeborg er restaurert og ført tilbake til slik det var mens hun bodde der. Det ble utsmykket av hennes kunstnervenner, og representerer en enestående kulturskatt.

 

I kulturhuset Fredheim får vi høre om Ingeborgs motstands- og fredsarbeid rundt 2. verdenskrig og om hvordan erfaringene overbeviste henne om at et levende åndsliv var det beste forsvar mot umenneskelige ideologier. Engasjementet i ikkevoldelig motstandskamp førte til at hun ønsket å vie livet sitt til barn og unge. Hun ville la de bli kjent med seg selv gjennom litteratur og kunst.

 

Kl. 12.00 Røhne nedre

Røhne nedre er en gård i full drift med produksjon av skog, korn, kylling og ammeku. Ved siden av gårdsdriften produseres det også 12 ulike slag øl i gårdens eget ølbryggeri.

 

Da hovedbygningen fra 1600-tallet skulle renoveres, ble det avdekket veggmalerier i bygningens annen etasje. Motivene viser historiske hendelser i Norge, Sverige og Frankrike, men hovedmotivet er Napoleons gravferd i Paris. Hør vertinnen på gården; Karoline Finstad Vold, fortelle den dramatiske historien som knytter veggdekoren til gården. 

 

Etter omvisningen blir det servert to-retters lunsj.

 

Kl. 13.45 Stange Vestbygd

Turen fortsetter inn i et sjeldent stykke kulturlandskap. Nettverket Stange Vestbygd fikk tildelt den nasjonale kulturlandskapsprisen 2022, for bevaringen av kulturlandskapet med dets verdifulle miljøkvaliteter.


Vi skal bli kjent med noe av historien til dette området med sine vakre gårdstun, små husmannsplasser, middelalderkirke, gravhauger og kulturminner. Langs Mjøsa ligger også storgårdene tett, flere er omtalt i Kongesagaen og området har en spesiell tilknytning til Olav Haraldsson.

 

 

Vi gjør en stopp hos Fredheim gårdsutsalg som drives av tredje generasjon på Fredheim gård. Her kan vi handle grønnsaker og frukt i sesong, i tillegg til egg, spekepølse, ost, syltetøy og iskrem og andre varer fra småskalaprodusenter. Fredheim ble kåret til Norges beste gårdsbutikk i 2021.

 

Avreise fra Stange Vestbygd: Cirka kl. 15.30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kjolen som Karoline viser oss rundt i, er designet med inspirasjon fra keiserinne Joséphines kjoler.

 

 
 
 
 
 
 

Ingeborg Refling Hagens kulturhus Fredheim ble utsmykket av hennes kunstnervenner, og representerer en enestående kulturskatt.

Pris kr. 875,- per person, som inkluderer:

  • Omvisning hos Ingeborg Refling Hagens kulturhus Fredheim.
  • Omvisning hos Røhne nedre.
  • Lokalguide fra kulturhuset Fredheim til Stange Vestbygd.

 

Lunsj hos Røhne nedre:

  • Kyllingsuppe Bonaparte med hjemmebakt brød.
  • Hjemmelaget kringle, kaffe/te.

 

Drikke til maten kommer i tillegg.


Kapasitet: Bussgrupper fra 20 - 35 personer.

Sesong: Året rundt. Fredheim gårdsutsalg har åpent på dager som har r i seg.