Sommerens sykkeltur

 

Program


Torsdag

Vi møtes på gjestegården Bryhni Søndre i Stange. Etter utdeling av sykler, starter dagens første etappe kl. 11.00, mens bagasjen reiser av gårde til første overnattingssted. Vi sykler til Atlungstad brygge hvor vi blir med DS Skibladner over til Nes.

 

Vel i land, starter turen langs en fin grusvei, gjennom kulturlandskap og skog med utsikt mot Mjøsa. I Brumunddal sentrum gjør vi en kort stopp ved en av torgets kaféer, før vi fortsetter sørover mot Hamar. Etter noen få kneiker, blir vi belønnet med en storslagen utsikt over Mjøsa-landskapet før det bærer nedover mot Jessnesstranda. Dette er en idyllisk strekning med mange fine bade- og rasteplasser og serveringssted.

 

Etter å ha passert Hamar sentrum og rekreasjonsområder med badestrender og stupetårnet ved Mjøsa, er det ikke langt igjen til første overnattingssted. Tradisjonsrike Fjetre gård, har 12 senger fordelt på seks rom i den restaurerte kårbygningen. Det var her skøytelegenden Peter Sinnerud vokste opp, og i den trivelige stabburspuben, finnes et lite skøytemuseum. Gården er også autorisert for norsk fatmodnet akevitt.

 

Sykling: 53,5 kilometer.

 

Fredag

Dagen starter med en rundtur gjennom Stange Vestbygd. Vi skal bli kjent med noe av historien til dette verdifulle kulturlandskapet med sine vakre gårdstun, små husmannsplasser, gravhauger og kulturminner. Langs Mjøsa ligger mange storgårder, hvor flere er omtalt i Kongesagaen. Området har også en spesiell tilknytning til Olav Haraldsson. Vi gjør også en stopp hos noen av gårdsutsalgene- og kaféene, før vi retter sykkelstyret mot Hamar og Domkirkeodden. Her i ett av landets største middelaldermuseer, besøker vi Hamardomen og  får omvisning i en av landets største økologiske urtehager. Vi får også smake deres spesielle urtedrikk. Vi gjør en stopp i Hamar sentrum før vi fortsetter mot Bryhni Søndre.

 

Bryhni Søndre med bygninger fra 1760, er tuftet på en middelaldergård. Vi skal overnatte i kårboligen som har 15 senger fordelt på ni rom, tre bad og fin utsikt mot kulturlandskapet fra terrassen. Vertinne Eva har brukt urter og lokale råvarer i matlagingen i alle år, og i gårdskjøkkenet skal vi være med og tilberede middagen, som vil bestå av smaksrike og sommerlige retter. Verten er utdannet vinkelner og gården kan by på egenimporterte, prisbelønte viner. Middagen som vi har vært med og laget, blir servert på salen i hovedbygningen.

 

Sykling: 46 kilometer

 

Lørdag

Etter frokost er det tid for avreise. For de som ønsker det, er det mulig å bestille en ekstra overnatting på Bryhni Søndre.

 

Nystekte vafler med ferske jordbær gir godt påfyll. 

Pris

Kr. 4 500,-, som inkluderer:

  • To-retters middag, overnatting i dobbeltrom, frokost og nistepakke på Fjetre gård.
  • Tre-retters middag, oppskrifter på rettene, overnatting i dobbeltrom, frokost og nistepakke på Bryhni Søndre.
  • Inngang, omvisning og urtedrikk på Domkirkeodden.
  • Tur med DS Skibladner.
  • Bagasjetransport, turguide.

 

Drikke til måltidene er ikke inkludert.

 

Sykkelutleie

El-sykkel (Kalkhoff) kan leies på Bryhni Søndre til kr. 700,- per person.

Priser gjelder for alle dager og inkluderer hjelm og lås.

 
 
 
 
 
 

Ruten er lettsyklet og går stort sett på lite trafikkerte bygdeveier.

Mat- og medisinplantene på Domkirkeodden byr på et praktfullt blomsterflor. Foto: Fotoavd. Domkirkeodden.

Uteserveringen på stabburspuben på Fjetre gård har fin utsikt både mot Mjøsa og hovedbygningen. 

Urtene vi skal bruke i rettene på Bryhni Søndre, kommer fra gårdens egen urtehage. Foto: Dag Fonbæk/VG